אחרי חודשים ארוכים של הריון והתרגשות לקראת התינוק החדש, ההחלמה לאחר הלידה עשויה לכלול גם כמה אתגרים גופניים לא צפויים. אחד מהנפוצים שבהם הוא הטחורים. מדובר בבעיה שיכולה להיות מאוד לא נוחה, אבל למזלך, ישנם מספר דרכים יעילות לטפל בה ולהקל על הסימפטומים. במאמר זה נדון בגורמים, בטיפולים ובדרכים למנוע טחורים לאחר לידה.
מה הם טחורים ולמה הם מתרחשים לאחר לידה?
טחורים הם ורידים מוגדלים באזור פי הטבעת או הרקטום. במהלך ההריון, הלחץ המוגבר על האזור האנאלי, יחד עם עלייה בנפח הדם והורמונים שונים, עשויים לגרום להתרחבות ורידים אלו. הלידה עצמה, ובמיוחד הלחיצות במהלך הלידה, יכולה להחמיר את הבעיה ולהוביל להתפתחות טחורים או להחמרתם.
במהלך ההריון, הרחם המתרחב מפעיל לחץ מוגבר על כלי הדם באזור האגן. בנוסף, רמות גבוהות של הורמונים כמו פרוגסטרון גורמות להאטה בתנועת המעיים, מה שעלול להוביל לעצירות. כל אלו תורמים להיווצרות טחורים או להחמרת המצב הקיים. הלחיצות במהלך הלידה מגבירות עוד יותר את הלחץ על כלי הדם באזור פי הטבעת, ולעיתים קרובות גורמות להתפתחות טחורים.
סימפטומים נפוצים
הסימפטומים של טחורים כוללים:
- כאב או אי נוחות באזור פי הטבעת.
- גרד.
- דימום קל במהלך יציאות.
- נפיחות או גוש באזור פי הטבעת.
הסימפטומים יכולים להיות מציקים מאוד ולפגוע באיכות החיים, במיוחד בתקופה שאחרי הלידה כשהאם מתמודדת עם התאוששות גופנית ועם טיפול בתינוק חדש.
טיפולים וטיפים להקלה על הטחורים
- שמירה על היגיינה:
שמירה על ניקיון האזור האנאלי היא חשובה מאוד. השתמשי במים פושרים וסבון עדין כדי לנקות את האזור ולאחר מכן יבשי בטפיחות עדינות עם מגבת רכה. שימוש במגבונים לחים ללא בישום או מגבונים ייעודיים לטחורים יכול להקל על הניקוי ולהפחית את הגירוי. - אמבטיות ישיבה:
אמבטיות ישיבה עם מים פושרים יכולות להקל על הכאב והגרד. השתדלי לשבת במים במשך 10-15 דקות מספר פעמים ביום. אפשר להוסיף למים מעט מלח מגנזיום, הידוע כמקל על נפיחות ודלקת. אמבטיות אלו יכולות לסייע גם בהרפיית השרירים באזור ולהקל על הלחץ. להיכנס לתוך אמבטיה פעמים ביום יכול להיות מאתגר בשגרה עמוסה לכן אם את סובלת מטחורים אני ממליצה לך בחום לקנות אמבטיה למושב ככה תוכלי לעשות אמבטיה רק לאזור הכואב. - שימוש בקומפרסים קרים:
קומפרסים קרים יכולים לסייע בהפחתת הנפיחות והכאבים. השתמשי בקומפרס קר למשך 10-15 דקות מספר פעמים ביום. חשוב לעטוף את הקרח בבד רך כדי למנוע כוויות קור ולוודא שהטיפול נעים ככל האפשר. אופציה נוספת היא להשתמש בפדים קרים ככה הם גם יספגו את הדם. - משחות וקרמים:
קיימות משחות וקרמים ייעודיים שניתן לרכוש ללא מרשם, המכילים חומרים מרגיעים ומשככי כאבים. התייעצי עם הרופא לגבי האפשרויות המתאימות לך. חלק מהמוצרים מכילים חומרים כמו הידרוקורטיזון שמפחית דלקת וגרד, ואילו אחרים מכילים חומרים מרגיעים כמו אלוורה וויטמין E. - הימנעות מעצירות:
תזונה עשירה בסיבים תזונתיים ושתייה מרובה של מים תסייע במניעת עצירות. אכילת פירות, ירקות ודגנים מלאים יכולה לסייע ביציאות רכות יותר, ולהפחית את הלחץ על הטחורים. ניתן לשקול גם שימוש בתוספי סיבים תזונתיים אם יש צורך בכך. הקפדה על פעילות גופנית מתונה כמו הליכה יכולה גם היא לשפר את תנועת המעיים ולהפחית עצירות. - הימנעות מישיבה ממושכת:
אם את מוצאת עצמך יושבת למשך זמן רב, השתדלי לקחת הפסקות ולעמוד מדי פעם. ישיבה ממושכת יכולה להחמיר את הלחץ על הטחורים. אם את נאלצת לשבת זמן ממושך, שקלי להשתמש בכרית מיוחדת לטחורים, שמפחיתה את הלחץ על האזור האנאלי. - הקפדה על יציאות רכות:
השתדלי לא ללחוץ במהלך יציאות ולהימנע ממאמצים מיותרים. במידת הצורך, ניתן להשתמש במרככי צואה או בחומרים משלשלים קלים, אך תמיד תחת הנחיית הרופא. - תרופות ושיטות טיפול נוספות:
אם הטיפולים הביתיים אינם מספקים הקלה, הרופא עשוי להמליץ על טיפולים נוספים כמו תרופות מקומיות או נרות, ולעיתים נדירות יותר, על הליכים רפואיים כמו קשירת טחורים או כריתת טחורים.
מקרים אחרים של טחורים
טחורים אינם רק תוצאה של לידה והם יכולים להופיע במגוון מצבים נוספים כמו עצירות כרונית, הרמת משאות כבדים, השמנה או ישיבה ממושכת. במקרים אלו, הטיפול הבסיסי דומה למדי לטיפול בטחורים לאחר לידה וכולל שמירה על היגיינה, אמבטיות ישיבה, קומפרסים קרים ושימוש במשחות וקרמים. עם זאת, הדגש במניעה עשוי להיות שונה.
למשל, במקרה של עצירות כרונית, יש לתת דגש מיוחד על שינוי התזונה וצריכת סיבים תזונתיים. ניתן להוסיף לתזונה פירות וירקות עשירים בסיבים, דגנים מלאים וקטניות. שתיית מים בכמות מספקת גם היא חשובה מאוד למניעת עצירות.
במקרה של השמנה, ירידה במשקל יכולה להקל על הלחץ על הורידים באזור פי הטבעת ולסייע במניעת טחורים. חשוב לשלב פעילות גופנית מתונה ושמירה על תזונה מאוזנת כחלק מתהליך ההרזיה.
במקרה של ישיבה ממושכת, כמו בעבודה משרדית, יש להקפיד לקום ולהתמתח כל שעה לפחות. שימוש בכרית מיוחדת לטחורים עשוי לסייע גם הוא בהפחתת הלחץ על האזור האנאלי.
מתי לפנות לרופא?
במרבית המקרים, טחורים יחלפו עם הזמן בעזרת הטיפולים הביתיים שהוזכרו. אולם, אם את חווה כאבים חריפים, דימום כבד או שהסימפטומים אינם משתפרים תוך מספר שבועות, חשוב לפנות לרופא לבדיקה. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך בטיפול רפואי נוסף או בהליך כירורגי קל.
הרופא עשוי לבצע בדיקה פיזית ולהמליץ על בדיקות נוספות אם יש צורך לשלול מצבים רפואיים אחרים. במקרים חמורים, אפשרויות הטיפול עשויות לכלול:
- קשירת טחורים: הליך שבו הרופא קושר את הטחורים כדי להפסיק את זרימת הדם אליהם, מה שגורם להם להתייבש ולנשור.
- כריתת טחורים: ניתוח להסרת הטחורים.
- טיפולים מתקדמים: טיפולים כמו סקלרותרפיה (הזרקת חומר לתוך הטחורים) או טיפולים בלייזר.
סיכום
טיפול בטחורים לאחר לידה יכול להיות אתגר נוסף בתקופה זו של חייך, אך עם הטיפולים הנכונים והקפדה על היגיינה, ניתן להקל על הסימפטומים ולהביא להחלמה מהירה יותר. אל תתביישי לשתף את הרופא שלך בבעיה ולשאול שאלות – בריאותך חשובה ואין סיבה לסבול בשקט.
זכרי, את לא לבד. רבות מהנשים עוברות את זה ועם הטיפול הנכון, גם את תוכלי להתגבר על הבעיה ולהתמקד בדברים החשובים באמת – הטיפול בתינוק החדש והנאה מהאימהות. תחזוקה שוטפת והקפדה על אורח חיים בריא יכולים לסייע במניעת הישנות הבעיה ולהבטיח לך התאוששות מהירה יותר.
הקפדה על תזונה מאוזנת, שתיית מים מרובה, פעילות גופנית סדירה ושמירה על היגיינה הם מפתחות לבריאות כללית טובה ולהתמודדות מוצלחת עם טחורים, הן לאחר לידה והן במצבים אחרים. אם את מרגישה שהבעיה אינה משתפרת או
מחמירה, אל תהססי לפנות לרופא לייעוץ נוסף. בריאותך ורווחתך האישית הן החשובות ביותר, וטיפול נכון יכול לשפר את איכות חייך באופן משמעותי.
אם את בהריון תשמרי לך את הפוסט!
באהבה, מיכאלה
פוסטים נוספים של מאמא בר:
- איך בוחרים יועצת שינה
- איך להניק בלילה ולהישאר שפויה
- משאבת חלב ידנית או חשמלית – מה עדיף ומתי
- איך לשרוד את השבוע הרארשון אחרי הלידה