משלוח חינם בהזמנות מעל 250 ש״ח

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חלב אחורי

חלב קדמי וחלב אחורי: האם יש 2 סוגים של חלב?

בדרך כלל תכולת השומן המשתנה בחלב אם אינה דורשת מחשבה בכלל. 

אך מכיוון שבשנים האחרונים מדברים הרבה על חלב קדמי וחלב אחורי אני רוצה לעשות קצת סדר בנושא ולהסביר איך זה עובד, ולמה מומלץ לאפשר לתינוק שלך לסיים את השד הראשון לפני שמציעים את השני (במקום להחליף צד בזמן שהתינוק יונק באופן פעיל).

האם יש 2 סוגים של חלב?

חלב אחורי

השד מייצר רק סוג אחד של חלב (שיש לו אחוזי שומן גבוהים יחסית). בגלל המכניקה של שחרור החלב, כמות השומן בחלב הזמינה לתינוק משתנה בהדרגה ככל שההאכלה מתקדמת. כאשר חלב מיוצר בשד, כדוריות השומן שבחלב נוטות להידבק זו לזו ולדפנות שלפוחיות החלב (שם מייצרים את החלב). בין ההנקה, החלב נאסף בשדיים ויוצא בהדרגה לכיוון הפטמה, ומותיר עוד ועוד מהשומן "תקוע" אחורה בצינורות החלב. ככל שיש יותר זמן בין הוצאת החלב (הנקה או שאיבה), כך תפחת תכולת השומן של החלב העומד לרשות התינוק בתחילת ההאכלה.

חלב קדמי וחלב אחורי אינם סוגים שונים של חלב

חלב קדמי וחלב אחורי אינם סוגים שונים של חלב – הם רק מונחים המתייחסים לשאלה האם אנחנו מסתכלות על חלב בתחילת או בסוף האכלה. המונח חלב קדמי מתייחס לחלב בתחילת האכלה; חלב אחורי מתייחס לחלב בסוף האכלה, שיש לו תכולת שומן גבוהה יותר מאשר החלב בתחילת האכלה מסוימת. 

אין רגע קסם בו החלב הקדמי הופך לחלב אחורי – השינוי הוא מאוד הדרגתי. מחקר של קבוצתו של פיטר הרטמן אומר לנו שתכולת השומן בחלב נקבעת בעיקר על ידי הריקנות של השד – ככל שפחות חלב בשד, תכולת השומן גבוהה יותר.

ברגע שרפלקס שיחרור החלב מופעל (על ידי הנקה של התינוק, שאיבה וכו'), החלב יורד בצינוריות החלב עד לתינוק. ייצור החלב אינו מהיר יותר בזמן שחרור החלב – הזרימה פשוט מהירה יותר. ישנן מספר שחרורי חלב בכל הנקה, אם כי רוב האמהות חשות רק את הראשון (הכי חזקה)

כשהשד מתחיל להתרוקן, כדוריות השומן מתחילות להתנתק ולנוע בצינורות (רפלקס שחרור החלב מקל על תהליך זה). כך שככל שההזנה מתקדמת יותר, תכולת השומן של החלב גבוהה יותר, שכן יותר ויותר כדוריות שומן נדחפות החוצה. התוצאה הסופית היא שכמות הומן בחלב גדל בהדרגה ככל שהאכלה התקדמה.

מכיוון שתכולת השומן של חלב אם קשורה ישירות למידת הריקנות של השד, ייתכן, בהתאם לדפוס ההנקה, שתכולת השומן תהיה גבוהה יותר בתחילת האכלה מסוימת מאשר בסוף האכלה אחרת.

ככל שהאכלה מסוימת מתקדמת, תכולת השומן עולה, נפח החלב וזרימתו יורדים, וסינתזת החלב מואצת. מכיוון שלכל תינוק משתנה משך הזמן שלוקח לו לקבל את מילוי החלב עתיר השומן בתום ההאכלה, חשוב לא להחליף חזה בזמן שהתינוק יונק באופן פעיל.

מה משפיע על כמות השומן והקלוריות בחלב האם מעבר למלאות השד?

  • דיאטה של אמא? יש מחקר האומר לנו שהתזונה של אמא אינה משפיעה על הכמות הממוצעת של שומן או קלוריות בחלב שלה. עם זאת, אמא יכולה לשנות את סוגי השומן בחלב שלה על ידי שינוי סוגי השומנים שהיא אוכלת (Lawrence 1999, p. 106-113, 300-305; Hamosh 1996, Hamosh 1991, p. 123-124). בדרך כלל ניתן לצפות שעלייה של חומצת שומן אחת תתרחש במקביל לירידה בחומצת שומן אחרת.
  • לחיצות על השד? הוכח כי לחיצות על השד מגבירה את תכולת השומן בחלב (Stutte 1988)
  • גיל התינוק? צריכת החלב של התינוק (נפח החלב – לא כמות השומן בחלב זה) היא הדבר היחיד שנקשר עם גדילת תינוקות אצל תינוקות יונקים בלבד. תכולת השומן הממוצעת בחלב אנושית משתנה מאוד, אך לא הוכחה כמשמעותית בעת חישוב צריכת האנרגיה הכוללת של התינוק או העלייה במשקל. (Aksit 2002, Butte 1984, Cregan 1999, Mitoulas 2003, Mitoulas 2002.)

שמח לשמוע ממך. תרגישי חופשי לשאול שאלות על חלב קדמי וחלב אחורי.

אם אהבת את הפוסט תשמרי אותו לאחר כך.
באהבה, מיכאלה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

On Key

Related Posts

Scroll to Top

Menu